Den Haag

..

‘The Hu Family’, in samenwerking met Kosmopolis Den Haag, onderdeel van Chinees meisje Den Haag.

In de grote migratiestroom van de ’70 en ’80 waren er vooral veel Chinezen uit de provincie Zhejiang vertrokken naar het Buitenland. De meeste uit de omgeving van de stad Wenzhou.

Ik ben geboren in YuHu, een dorp onder de bergvoeten, nabij Wenzhou. In dit dorp zijn de meeste migranten vertrokken naar Nederland en naar Italie. Enkeling ook naar Frankrijk, Engeland, Oostenrijk etc. Mijn eigen familie wonen voornamelijk in Nederland en in Italie. De aanduiding ‘overzee’ betekent in het dorp vanzelf dat je ook rijk bent. Ook achterblijvers van vertrokken familieleden worden zo genoemd. Er werd (nu nog steeds) veel geinvesteerd in het dorp door het geld dat vanuit het buitenland kwam. Hierdoor was het dorp met een enorme snelvaart welvarend geworden. Wegen, bruggen, hoge woonhuizen werden massaal gebouwd. Het oude werd zo snel mogelijk vervangen door het nieuwe. Nu nog steeds verandert het dorp, hoewel meer inhoudelijk. Nieuwe moderne supermarkten vestigen zich, telecomwinkels, massage salons etc.

In YuHu, Jade Fles, waar mijn oma en opa nog wonen, ga ik dorpelingen interviewen over hun blik naar het verleden en het heden. Met mijn camera leg ik beelden vast van de bewoners.

Naast dat ik het dorp wil belichten ga ik ook op zoek naar mijn eigen wortels. Wat is het verhaal van mijn oma? Waar is oma geboren? Waar zijn mijn vader en moeder geboren? En wat voor gevoelens had mijn oma toen ze afscheid moest nemen van mij, meer dan twingtig jaar geleden?

In een later stadium zou ik ook een reis maken naar Italie. Op zoek naar verhalen van mede ouddorpsgenoten. Hoe is hun leven in Italie als Italiaans immigrant? Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen de Chinezen die in Nederland wonen en die in Italie?

Wandelfolder buitenkantWandelfolder binnenkantchin-maanfeest-A5

Reacties zijn gesloten.