De makers

Joop Reijngoud en Linda Malherbe werken sinds 2005 samen. De werkelijkheid en drijfveren van mensen zijn voor beiden de bron van inspiratie voor de theatrale ervaringen die zij ontwerpen en uitvoeren. Reijngoud (1955) is documentair fotograaf en theatraal vormgever. Hij vindt zijn inspiratie op straat, tussen de bewoners in de wijken, het liefst in volksbuurten. Het zijn vooral de ‘gewone’ mensen die hem boeien. Joop verbindt zich met de mensen die hij fotografeert. Hij maakte vele publicities waaronder ‘Havenkwartier Rotterdam/Porto’ in het kader van Rotterdam 2001 Culturele Hoofdstad van Europa (Uitgeverij Duo/Duo) en ‘Rotterdam Herzien/Revisited’ (Donner Uitgevers) waarin hij historische beelden van fotograaf Cas Oorthuys op zijn eigen wijze in het Rotterdam van nu heeft ‘herzien’. Ook maakt hij decors, objecten, (web)filmpjes en tentoonstellingen. In het boek Reijngouds Rotterdam (uitgeverij DuoDuo, Rotterdam 2007) is een overzicht van de laatste vijf jaar fotografie in Rotterdam van zijn hand gebundeld.. Malherbe (1969) ontwerpt de concepten en scenario’s. Interactie en persoonlijke beleving of betrokkenheid zijn de kenmerken. In 2006 initieerde zij het fotoboek Match waarin 15 Rotterdamse fotografen 150 sporthelden die van betekenis zijn voor Rotterdam portretteren. De uitvoering resulteerde in een tentoonstelling én bijzondere ontmoeting tussen sport en kunst in de Kunsthal Rotterdam. In 2008 is ‘Werken aan Verhalen’ ontwikkeld; een schaftkeet als opnamestudio verzamelt persoonlijke geschiedenissen van bewoners, die via luisterdiners ten gehore worden gebracht.In 2007 startten Reijngoud en Malherbe met ‘de Groepsportretten’ waamee zij sociale en culturele netwerken in de stad zichtbaar maken. De foto’s tonen gezichten én de identiteit van iedere groep. Kleine en grote, ‘lichte en zware’ gemeenschappen, kriskras door alle sociale lagen van de bevolking heen –bieden zij als het ware een podium. Alle mensen worden –met naam en toenaam- én met hun gemeenschappelijke interesse, passie of belang naar voren gebracht. Als eerste zijn 155 groepen in Rotterdam-Zuid geportretteerd geworden.  Van de Surinaamse Zangvogelvereniging tot en met de medewerkers van de Meelfabriek, en van de Free Style Runners tot en met de Onze Lieve Vrouw van Lourdes Parochie. Er verscheen een boek en een grote (buiten)expositie onder de titel ‘Rotterdam, de Zuiderlingen’, die door Hare Majesteit de Koningin werd geopend.  De portretserie heeft een eigen internetsite: www.degroepsportretten.nl

Fenmei Hu (1980), beeldend kunstenaar, sinds 2005 afgestudeerd aan de Academie voor de Beeldende Vorming in Amsterdam, woont en werkt in Rotterdam. Fenmei is geboren in China en als negenjarige naar Nederland gekomen. In haar werk zie je veel Chinese of Aziatische elementen. Ze schildert voornamelijk, waarbij de mens centraal staat. Ze exposeert haar kunstwerken, heeft een eigen stichting, geeft workshops en is zeer actief binnen de Chinese gemeenschap in Nederland.  www.fenmei.nl. In 2011 zette Fenmei de Chinese kunstenaars en designers collectief op die veel succes maakt met het uitvoeren van projecten en festivals gerelateerd aan de Chinese cultuur: www.studiozi.nl

Voor contact met  ‘Chinees meisje’:

Linda Malherbe:

linda@belvedererotterdam.nl/06-24253325

Fenmei Hu:

fenmei@gmail.com/06-81888482

Ontwerp typografie Chinees Meisje: Fabrique merken, design & interactie

 

Reacties zijn gesloten.